Rabu, 28 April 2010

KEPUTUSAN PRK HULU SELANGOR .....sikap etnik cina

Gemasindah melihat dengan bimbang perangai rasis kaum cina yang sangat jelas dalam PRK Hulu Selangor....berikut gemasindah petik pandangan saorang blogger...sdra baca & fikirkanlah...

Keputusan PRK Hulu Selangor …..menjelaskan dengan tepat bahawa
1 Etnik China menolak konsep perkongsian kuasa melayu / cina / india
2 Kesungguhan etnik China mencari dan menyuarakan pelbagai isu seolah-olah kerajaan BN tidak adil kepada mereka sudah memuncak.
3 Kaum cina menolak secara total parti komponen MCA dan Gerakan
4 Orang cina kini berpaksi kukuh dengan parti DAP. Dengan kata lain DAP berjaya menggantikan MCA dan Gerakan sebagai mewakili etnik China.
5 Etnik China tidak memerlukan kerajaan untuk membangunkan mereka. Mereka mereka tidak mahu bergantung kepada kerajaan untuk maju.
6 Etnik cina sudah sangat percaya bahawa kuasa politik Malaysia perlu diubah dan mereka akan lebih maju lagi sekiranya dapat keluar dari bawah kerajaan BN sekarang.
7 Etnik China percaya bahawa mereka perlu memegang kuasa politik di negara ini. Keadaan sekarang sangat baik untuk mereka kerana :-
a. Kegigihan PAS dan PKR menyerang UMNO sudah sampai ke tahap merealisasikan cita-cita orang cina untuk memerintah Malaysia.
b. Melayu PAS sudah mula menyerang Institusi Raja Melayu dan begitu liberal dalam persoalan agama Islam.
c. Apabila PKR pimpinan melayu, mengkucarkacirkan sistem kehakiman dan terus membantu melemahkan sistem politik berparlimen, orang-orang China sudah mendapat signal yang baik bahawa telah berlaku kemusnahan yang amat dahsyat kepada bangsa Melayu.
Dengan kata lain kesatuan bangsa Melayu sudah musnah. Kemusnahan ini akan meruntuhkan kuasa politik. Tanpa kuasa politik perlembagaan negara dapat diubah mengikut tafsiran baru Pas, PKR dan DAP. Apapun tafsirannya orang-orang China tetap menggenggam kuasa politik. Zaid kalah tetapi DAP menang besar.
Kerajaan mendengar rintihan kaum China. Peruntukan yang mereka minta dan suarakan ditunaikan segera yang boleh. Isu yang mereka bangkitkan diberi jaminan untuk diselesaikan. Tetapi mereka tetap kekal bersama DAP walaupun parti itu tidak mengeluarkan satu senpun peruntukan untuk mereka. DAP cuma menggunakan air liur sahaja menghasut dan terus menghasut dengan memberi harapan bahawa kuasa politik pasti dapat dirampas dari kerajaan sekarang
Orang-orang China telah nampak dan semakin yakin bahawa kuasa Melayu/Bumiputera-BN ini sudah semakin rapuh dan menghampiri ke penghujungnya. Ideologi DAP telah meresap ke dalam jantung pengikut-pengikut Pas dan PKR.
DAP tidak perlu lagi menubuhkan bahagian atau cawangan di kampung-kampung tetapi bendera mereka dibawa dan dikibarkan oleh tangan-tangan Melayu-Islam sendiri. DAP tidak perlu menghabiskan masa mentadbir parti dan mengeluarkan peruntukan mengurus bahagian atau cawangan, tetapi ideologi parti DAP berkembang mekar di seluruh tanahair.
Kalau kita perhatikan, setiap ceramah PAS akan membawa ideologi DAP ini samada mereka sedari atau tidak. Antaranya:
1. Perjuangan Pas tidak berasaskan bangsa
2. Keadilan adalah hak samarata
3. Menyuburkan kebencian dengan menimbulkan pertentangan kelas sosial
4. Sengaja menimbulkan ketidakpuasan hati dengan membesarkan isu-isu yang kecil
Dengan daya usaha PAS dan PKR, Orang Melayu
telah menabalkan Lim Kit Siang sebagai Hero dan
pemimpin yang akan memperjuangkan nasib
masa depan generasi kedua Felda.
-Felda Sg. Tengi 24 Apr. 2010 – Perhimpunan Kebangsaan Warga Felda
Majlis DAP Menerima Memorandum Bantahan
Matlamat politik sempit DAP, Pas dan PKR hanya akan memusnahkan masa depan kita.
Melayu PAS dan PKR berpolitiklah secara matang dan berpandangan jauh. Nasib anak cucu kita adalah bergantung kepada keputusan yang kita buat sekarang.
Tulisan Lintau Perak @

Tiada ulasan:

Catat Ulasan