Rabu, 9 Mac 2011

KOMEN PEMBACA --Semenanjung Tanah MelayuGemasindah kumpulkan beberapa komen manusia Melayu - Islam didalam lamanblog Tun Dr Mahathir untuk bacaan dan renungan pencinta bangsa dan agama.

By Abdullah Chek Sahamat

Asallamualaikum. Bercakap pasal orang bukan Melayu tak hormat orang Melayu, sememangnya patut kita duga. Nik Aziz yang ternyata Melayupun seperti tidak hormat Melayu, bagaimana orang bukan Melayu nak hormat Melayu.

(2) Untuk orang Melayu kembali terhormat, kita kena ingat pribahasa kita yang berbunyi: Biduk lalu kiambang bertaut. Wajarlah kemelut yang telah kita lalui mengajar kita akan keperluan untuk bersatu, bertaut. Selagi Melayu berpecah belah, selagi itulah Melayu tidak akan dihormati kerana orang bukan Melayu sedar, dengan perpecahan Melayu, mereka tidak terancam. Bila Melayu bersatu, pasti mereka akan bersatu dan ingin berselindung diri di belakang Melayu kerana mereka tahu, Melayu yang kuat boleh mengancam mereka, dan untuk menjamin masa depan mereka, mereka mesti hormat kepada orang Melayu.

(3) Pokok kepada penghinaan dan kebiadapan terhadap Melayu adalah kerana Melayu tidak bersatu. Kita adalah Melayu yang tidak ada kesatuan agenda. Kita adalah Melayu yang sudah lupa keperibadian Melayu, yang bertonggak kepada Bersatu Teguh, Bercerai Roboh.

(4) Wajar seluruh pemimpin UMNO tidak usah khuatir tentang perpecahan MIC, MCA, GERAKAN dsb, parti-parti politik bukan Melayu. Biarkan mereka saja semahu mereka. Tumpuan harus pada menyatu dan memperkuatkan semula UMNO dan memperkukuh kedudukan ekonomi dan kemajuan Melayu khasnya di kawasan luar bandar dan pinggir bandar.
(5) Jika Melayu sudah kuat, mereka akan menyembah diri untuk bersama Melayu.

By srihero

http://www.youtube.com/watch?v=UhIsd3hrn3w

Dato Seri Anwar Ibrahim menghina Sultan Perak dengan mengelar baginda bodoh pada tahun 2009.

http://www.youtube.com/watch?v=UhIsd3hrn3w
Description in the youtube video

Assalamualaikum . Video Pakatan Rakyat DSAI Dato Seri Anwar Ibrahim menghina Sultan Perak dengan mengelar baginda bodoh pada tahun 2009 . Perhatikan video di atas pada minit ke-8 dan saat ke-30 . Dengarlah kamu semua, apa yang orang ini cakap! Anwar Ibrahim tidak faham erti Rukun Negara. 1. KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN . 2. KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA . 3. KELUHURAN PERLEMBAGAAN 4. KEDAULATAN UNDANG-UNDANG 5. KESOPANAN DAN KESUSILAAN . Barang Sesiapa yang mengundi Pakatan Rakyat samada PKR Parti Keadilan Rakyat, Parti Islam Semalaysia PAS atau Democratic Action Party / Parti Tindakan Demokratik DAP , mereka sudah menderhaka kepada Raja-Raja Melayu di negara ini .

Anwar Ibrahim sudah derhaka kepada Raja-Raja Melayu. Dia tidak layak tinggal di negara ini lagi . Kewarganegaraan dan paspotnya perlu ditarik balik serta-merta ! Dia patut dipecat dari jawatan wakil rakyat kerana telah menghina salah seorang Raja Melayu . Pangkat Dato Seri nya patut ditarik balik serta-merta! dan dia patut dibuang negara serta-merta! Kalau Dato Seri tidak tahu menghormati seorang Sultan serta menghina baginda, bagaimana pula nasib rakyat-rakyat biasa nanti sekiranya kamu menjadi menjadi perdana menteri?

Adakah ini calon Perdana Menteri yang akan mengambil-alih tampuk pemerintahan Negara Malaysia? Mampus kita semua nanti! Tahukah kamu Siapa Sultan Perak, Anwar Ibrahim? Sultan Perak adalah ketua Agama Islam di Negeri Perak. Betapa beraninya engkau menghina Sultan Perak yang merupakan salah seorang Raja Melayu yang pernah menjadi Agong suatu masa dahulu. Siapa yang bodoh ? Kamu ke Sultan ? Saya rasa kamulah orang yang paling bodoh di dunia dan di akhirat ! Jangan derhaka kepada Sultan dan Raja-Raja Melayu .

Jangan engkau lupa Anwar bahawa Sultan Perak iaitu Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Yusuf Izzuddin Shah Ghafarullah (1984 - present) atau Sultan Azlan Shah adalah waris Kesultanan Melayu Melaka iaitu Sultan Sultan Mahmud Shah. Kamu lihatlah akibatnya nanti! Orang-orang Perak dan Orang-orang Melaka akan menentang kamu habis-habisan sehingga ke titisan darah yang terakhir. Lebih baik kamu larikan diri dari negara sekiranya kamu mahu selamat! Sekiranya tidak, tiada jaminan untuk nyawamu, wahai Si Anwar durjana penderhaka! Oleh itu, perbuatan Anwar Ibrahim menghina Sultan Perak adalah bersamaan dengan menghina Agama Islam kerana Sultan Perak adalah ketua Agama Islam di Negeri Perak.

Oleh itu, saya ingin memohon supaya semua muslimin dan muslimah di seluruh Negara Malaysia dan dunia agar menolak pemilihan atau pemerintahan individu ini sebagai seorang pemimpin pembangkang atau pemimpin negara. Saya dengan ini mengisytiharkan Jihad bil Saif (perang) dan Jihad bis Saif (pedang) ke atas individu yang bernama Anwar Ibrahim atau Anwar bin Ibrahim seperti dalam video di atas, Karpal Singh s/o Ram Singh, Parti Pakatan Rakyat , Parti Keadilan Rakyat PKR , Parti Islam Semalaysia PAS dan Democratic Action Party / Parti Tindakan Demokratik DAP.

Pengikut-pengikut setia Sultan Perak patut mula mengasah dan menghunus pedang dan keris masing-masing dan turun ke Merlimau dan Kerdau untuk mengajar Anwar Ibrahim yang kurang ajar serta pengikut-pengikut Parti Pakatan yang juga kurang ajar. Sekian, terima kasih. Yang benar, Hamba Allah yang setia kepada Sultan Perak.
Video ini boleh dimuat turun (download) dari pautan laman web (weblink) di bawah:-
Format 3gp

http://www.megaupload.com/?d=Y00VLKK0
http://hotfile.com/dl/108637619/5e213d3/09-02-09_2337.3gp.html
http://www.fileserve.com/file/PcaF22D/09-02-09_2337.3gp
http://rapidshare.com/files/450995510/09-02-09_2337.3gp
Format VCD
http://www.megaupload.com/?d=E3LIDDR2
http://hotfile.com/dl/108679748/025f951/AVSEQ01.DAT.html
http://www.fileserve.com/file/AEwvA8z

By Sahabat dari Chicago

Dear Tun: hope you are doing fine and healthy. I recently watched a video clip of Anwar campaign speech at the prk Merlimau. I was shocked and sad to hear negative comments from him about the richest malays in Malaysia such as Tan Sri Syed Mohktar, PM's younger brother and your son. Perhaps he should encourage the Malays to work harder and be on a top of the list and not at the current no 8 for Tan Sri Syed Mokhtar. it's very sad that the richest top 7 in Malaysia are not the Malays. If, we add up the total wealth of the 3 richest Malays it is still far below of the richest Malaysian which, is a Chinese.

It is very sad for Malay leaders from PKR and PAS giving bad impressions of these succesful Malays whereas, we never heard a word from the Chinese and Indians leaders saying bad things about Robert Kuok or Ananda Krishnan.

Anwar is Melayu tak bolih pakai. Shame on you Anwar.

Regards.

By amin tan


Salam Tun,
Izinkan saya rujuk kepada che det on February 28 2011. 9.58 AM.
"Saya ada satu persoalan sahaja berkenaan senario politik BN-PR sekarang.Yang mana BN ada MCA dan PR ada DAP.

Baru2 ini semasa PRK Tenang MCA terang-terangan cuba 'mencuit'Islam dengan mempersoalkan calon Pas yang tidak mahu bersalam dengan bukan muhrim serta soal aurat.Manakala DAP beransur2 mahu menerima Islam setelah sekian lama takut dengan frasa HUDUD."

MCA dan DAP adalah sama sahaja. Kedua-dua berjuang untuk orang Cina. Islam membolehkan kita kerjasama dengan musuh demi kebaikan islam itu sendiri. Rasulullah telah berunding dengan satu kumpulan Yahudi yang mengepong orang2 islam di perang Khandak dengan tujuan untuk memecahkan pakatan musuh yang sedang mengepung orang2 islam.

Walau bagaimanapun, kedudukan senario politik di Malaysia adalah seperti berikut:

1. Di semenanjung, PR dan BN adalah sama kuat. Kelebihan BN adalah di Sabah dan Sarawak.

2. PRU13 menampakkan BN mempunyai penambahan kekuatan 30% disebabkan oleh faktor Tun Dr Mahathir Muhammad. Kali ini, Tun telah mengambil peranan proaktif, menyokong Dato Seri Najib Tun Razak. Bukan seperti PRU12, di mana Tun berkecuali.
Campurtangan Tun kali ini, akan menambahkan kekuatan BN, sebab Tun mempunyai pengikut yang ramai, bijak pandai, setia dan komited. Tun sendiri mempunyai karisma, berani, bijak pandai, berpengaruh dan setiakawan (seperti para sahabat). Ciri-ciri kepimpinan yang berwibawa ini, akan membantu BN meningkatkan morale dan semangat juang untuk memenangi pilihanraya dengan lebih besar.

3. Barisan kepimpinan BN adalah lebih kuat dan bijak pandai berbanding dengan PRU12. BN mempunyai tokoh seperti Najib, Muhyiddin Yasin dan Mustapha Mohamed yang berkelulusan kelas pertama Ekonomi, Melbourne University, Australia - pelajar biasiswa Colombo, mendapat 4A dalam HSC. Tokoh kepimpinan BN juga tidak tercalar dengan skandal liwat dan sebagainya.
Untuk memastikan BN menang mutlak, kerajaan harus mengambil langkah-langkah seperti berikut:
1. Turun harga minyak 50sen dan kadar tol 30% 3 bulan sebelum PRU13. Ini akan meringankan beban rakyat untuk hidup.
2. Bonus RM500 untuk semua kakitangan kerajaan yang bergaji di bawah daripada RM3,000.
3. Tidak benarkan sesiapa sekali membincangkan isu-isu sensitif seperti kerakyatan bukan bumiputera, hak isitimewa bumiputera, kedudukan raja-raja dan dasar ekonomi baru. Sesiapa yang menimbulkan isu ini, harus ditangkap dengan cepat dan di-ISA-kan, sebab isu sensitif ini boleh membawa kepada pergaduhan kaum dan kebinasaan negara.
4. Kerajaan jangan benarkan demonstrasi jalanan yang selalunya mencabar keamanan masyarakat dan kesejahteraan ekonomi negara. Polis dan FRU harus bertindak cepat dan tegas. Harus diadakan sekatan jalan raya untuk menghindar apa-apa percubaan demonstrasi yang haram. Polis harus bertindak kasar dan tegas dengan baton-charge atau sembur air yang berbau busuk kepada samseng-samseng politik ini yang tidak mahu mematuhi undang-undang secara damai. Gangster politik ini tidak harus dibiar bermaharajalela dan membawa kacau-bilau kepada negara. Rakyat perlu keamanan.

amin tan


By Wara

My Salam to Tun and Tun Dr Hasmah.
A few months ago I was in India. Stayed in a not so expensive hotel. The porter helped me with my luggage. But he left them outside the main entrance. Found out later he is a pariah. Not allowed to set foot into the hotel. Such blatant discrimination. Does not happen in Malaysia.
Watch and see how they show their gratitude. Thank you Tun.

By checker

Salam Tun,
Apa yg Tun kata adalah benar, tetapi masih ramai mereka tidak akan menerima kebenaran itu. Pada pendapat saya ada 2 isu penting yg kita semua ( tak kira siapa, Melayu ke, Cina ke , India ke dll ) mesti fikirkan. Sesiapa yg nak menjadi Bangsa Malaysia perlu menghormati perlembagaan Malaysia, period. Kedua, terima & praktikkan konsep SATU BANGSA, SATU BAHASA & SATU NEGARA. Tidak ada tolak ansur.

Terbukti, Melayu ( yg berugama Islam ) sebenarnya adalah tunggak keamanan & keharmonian negara dan patut diteruskan. Olih demikian, pemimpin2 Melayu ( saya tak kata UMNO kerana kebanyakan pemimpin2 UMNO sekarang sudah lebih berminat untuk mengejar perkara duniaan yg sementara ) mestilah tegas atas kebenaran, dengan akhlak yg baik dan amanah sebagaimana yg dituntut olih Islam. Hanya dengan adanya transformasi sedemikian, UMNO bolih dihormati olih bukan saja bangsa2 lain tetapi juga Melayu sendiri,kalau tidak sukar, sebagaimana yg telah kita saksikan sekarang.

Takut2 mereka hilang pemikiran waras dan menggunakan isu bangsa & agama untuk mendapat sokongan atau menepulasi pilihanraya untuk mempastikan mereka kekal berkuasa. Inilah kemungkinan bahaya yang kita hadapi. As you rightly said, "the country will go to the dog". Everybody will lose, musuh luar yg akan mendapat untung. Kalau sekarang pemimpin2 Melayu tidak berfikir untuk bersatu,kemungkinan perkara yg dikhuatiri di atas akan berlaku. Ada juga kebenarannya yg Melayu hanya akan bersatu bila tampuk pemerentahan berpindah kepada bangsa asing ( pasti Cina ). Lepas tu barulah Melayu akan hilang kewarasan dan akan mengamuk.

Pemimpin2 UMNO saya rasa masih "living in the state of denial". Saya menyeru kepada mereka supaya bangun dari tidur dan hadapi kenyataan. Dengan berpandukan Islam yg sebenar ( bersandarkan ilmu Quran & hadith ) Insya'allah, Allah akan membantu.
Kepada bangsa2 lain, mesti juga berfikir demikian. Buktikanlah kesetiaan anda ... hormatilah perlembagaan negara dengan dengan iklhlas hati. Melayu dah banyak berkorban tapi ini ada hadnya. Saya paham yg anda marah ialah pemimpin2 ( tak kira bangsa ) yg tidak ikhlas. Say that straight in their face. Buktikan:

Scenerio 1.

Apakah kemungkinan calun Melayu akan menang pilihan raya di kawasan majoriti bukan Melayu? sampai sekarang - NIL. Tapi calun Cina atau India kemungkinan menang di kawasan majoriti Melayu, sentiasa cerah. ini bukti yang Melayu sentiasa ada perasaan tolak ansur. Pemimpin Cina, kalau jujur, patut tukarkan persepsi itu.

scenerio 2.

jika seorang pemimpin Melayu mengatakan yg kaum2 lain sebagai pendatang, mereka akan dan telah dipecat olih ketua mereka. Kalau seorang pemimpin Cina atau India berkata demikian, adakah anda akan mengambil tindakan yg sama? Bagaimana dengan Mr Gan Ping Sieu 
(MCA Vice President).

Please I urge to all peace loving people of Malaysia .... stop this rhetoric and prove your worthy being Malaysian by your sincere action. Otherwise, you are the same devilish as those have betrayed the nation.
May Allah protect us all and bless this country of mine with peace & harmony.... ameen

By pakbelalang

Dear Tun,

If the Chinese think that they can deceive the Malays,they are dead wrong. The Malays are not that stupid. The Chinese never want to admit that they are the one who are racists of the first order.

They think that by not supporting Barisan Nasional they will be as free as a bird. They are dead wrong. I bet you they will lose everything what they have. If the Malays lose their political power Malaysia will be chaotic. The Malays will get shock of their life after waking up early in the morning to hear that their politcal power which they treasure for centuries all of a sudden gone. You think the Malays will accept defeat for losing their political power? No way. They will rally behind the Sultans and expect the Sultans to act accordingly to salvage their politcal power.

The Malays by nature are not racist. That is a fact. But they can be as racist as the Jews if they are being push to the wall. So to the Chinese community please don't be arrogant. Don't try your luck. It will be backfired.

I am not racist but since you say that I am racist then I might as well become one. It makes no difference after all.

By zam werewolf

Assalamualaikum Tun.

Ya. Saya adalah melayu. Saya seorang RACIST. Salah ke kalau saya mengaku saya seorang racist. Saya racist sebab saya saya cinta dan sayang kan bangsa saya MELAYU. Tak salah kan. Malah saya bangga saya racist yang sayangkan bangsa sendiri.
Malah tak kiralah cina ke, india ke, SARWAKIAN KE...SABAHAN KE..singh ke mengaku diri mereka seorang racist sebab masing-masing cintakan bangsa mereka sendiri kan.

Tapi masalahnya di sini ada makhluk-makhluk perosak di negara kita ni yang bangang lagi bongok yang memperbesar-besarkan isu ini. Saya dah hidup di dlm negara ni lebih dari 30 tahun tak pernah pun mempunyai masalah hidup bersama..bercampur..majmuk bersama bangsa2 lain. Kenapa sekarang ni pulak ahli-ahli politik kita ni sibuk sangat nak membangkitkan hak rakyat and kaum negara kita yang dah termaktub dalam perlembagaan negara.

Ini semua adalah hasil dari sifat TAMAK.

Ini adalah pandangan peribadi saya.. tak kiralah pengacau-pengacau ini datang dari kem mana pun samaada BN atau PKR. Sumbat aje mereka ni dalam ISA!!! Baru aman negara kita nie...

By hakemi71

Salam buat Tun,

Bagi saya orang melayu ialah penduduk asal malaysia, sejarah tidak boleh diubah. Tapi yang lebih utama adalah untuk kelansungan generasi seterusnya. Berdasarkan situasi semasa anak-cucu kita akan menghadapi keadaan lebih sukar. Disebabkan faktor kelemahan kita sendiri, ditambah dengan asakan kaum lain. Di saat kedudukan ekonomi mereka telah kukuh, mereka mengasak politik untuk mengukuh lagi kedudukan mereka dalam negara ini.

Adakah melayu telah dikhianati... dalam diri kebanyakan melayu akan berkata ya. Tapi faktor politik dan kepentingan diri. Kita memilih jawapan mungkin tidak, kalau tidak pun tidak...

By zulkiflee_Arif

Assalamu"alaikum Tun,

Tun,keberanian orang-orang asing ini mempersoalkan perkara-perkara sebegini sebenar nya didorong oleh keragu-ragu kerajaan untuk bertindak meng-ISA-kan mereka.kerana ingin mengejar populariti,dalam dan luar negara,kerajaan menjadi begitu dayus sekali.
padahal telah nyata bahwa orang-orang asing ini sengaja mencari pasal dgn mempersoalkan realiti yg amat nyata bahwa ini bumi Melayu,sebagaimana wujud nya bumi India untuk orang India dan bumi China untuk orang china.

kalau kenyataan yg sudah begini jelas boleh di persoalkan berulang-ulang,ia bukan saja menunjukkan sikap agresif mereka,tapi lebih menonjolkan sikap dayus kerajaan kita.

sejak dari zaman Lee kuan yew berjaya menggertak Tunku dan menipu orang Melayu dgn slogan Malaysian Malaysia nya,hingga dia dapat harta paling berharga Nusantara,pulau kita Singapura,orang-orang asing ini telah faham dgn pasti akan ke-ahmak-kan dan kedayusan kerajaan dalam mempertahankan hak orang Melayu.

Dasar 1Malaysia menyemarakkan lagi semangat tamak mereka hingga lupa diri tanpa malu dan segan menuntut yg bukan-bukan.saya masih tidak faham kenapa PM Najib perlu hulur tangan panjang-panjang dgn memperkenalkan dasar 1Malaysia.tidak ada lojik langsung untuk kewibawaan sebuah kerajaan yg adil dan tegas.

bukankah pelaksanaan ISA terhadap bangsa asing yg bermulut-mulut celupar lebih adil bagi orang Melayu? dan bukankah ISA lebih bersikap mendidik agar orang-orang asing ini lebih peka untuk tidak bermain-main dgn api perkauman atau cuba mengambil peluang memperkenalkan diayah supramacist mereka di Negara kita?

Tun,saya mencadangkan kita bermula dgn langkah kecil dalam usaha kita mengheret orang-orang asing untuk mengakui kebenaran,yg sememang nya mereka tahu tapi buat-buat tak tahu.kalau boleh saya ingin hak mengundi mereka ditarik-balik sebab di negara asal mereka pun mereka tidak diberi hak mengundi.tapi saya tak fikir kerajaan populist ini akan berani buat begitu.

cukuplah buat permulaan kalau kita mengubah sebutan Melayu,China,India,Kadazan,Dusun..dan sebagai nya menjadi Melayu,Kadazan,Dusun,Bumiputra lainnya,China dan India.ini adalah lebih adil terhadap kaum bumiputra jika kita meletakkan orang-orang asing di tempat terbelakang dalam urutan-sebutan atau tulisan rasmi.sisamping untuk membuat mereka lebih sedar diri sebagai bangsa pendatang yg menumpang.dan tidak kita kehendakki.
dgn begitu,diharap dapat mengurangkan serangan agresif ideologi mereka terhadap kita.

sebalik nya pertubuhan seperti PERKASA harus digalakkan untuk lebih aktif dalam menyuarakan kepentingan Melayu.jgn hanya setakat menunggu,kemudian bila orang asing menyerang,baru hendak menjawap secara rasional.attack is always the best defend,always.orang-orang asing ini hanya ingin menduga sejauh mana kita mampu bertindak.jadi jawapan rasional tidak bererti apa-apa bagi mereka.

serangan adalah pertahanan terbaik.dgn menyerang,kita menanamkan sikap berani.dan keberanian adalah menuju kearah patriotisma.ini yg perlu kita semai kedalam jiwa anak-bangsa kita.semuga dgn demikian,akan melahir generasi Pemimpin-pemimpin yg Berani sebab....siapa Berani,Menang.
Terimakasih Tun.

By hang nadim 2020

Dear Tun

My personal opinion, if, The Chinese, The Indians and all the rest of the races in this country really cares and loves this country, they should be more concern about the Malays more than the Malays themselves. Because if the Malays are more than half of the Malaysian population, they are the main source of production in this country.

Therefore keeping them politically and socially healthy is good for the economy. Only, if they can realize the "Potentiality" having a higher quality Malay peers working hand in hand with them to bring Malaysia to the top of the world in economy or any other aspect. I can only imagine the amount of productive energy that can be generated from the Malaysian People, maybe ten time more than Japan.

One can just wonder what wonders can happen if the Malays in this country turn into this superb race with the help of their Indians, Chinese and other Peers....SUPERMALAYSIA?

Rather than the "Actuality", it is so sad to see things are not going according to my dream. Yes sir, I can hear them saying, "Dream on baby".

Tiada ulasan:

Catat Ulasan